
Zowel Anntje Peeters als Dr. Adam Feyaerts hebben al meer dan een keer mijn pad gekruist. Door hun werkt hebben ze inzichten gedeeld die voor mij zeer belangrijk zijn.
Vanuit een pure en klare kijk geven deze experts op hun eigen werkgebied hun inzichten die veel mensen kunnen dienen.
Anntje Peeters, "voedingscoach en herboriste op hoge hakken zoals ze zichzelf noemt" schreef vier boeken waarvan de laatste met de titel "Boost je metabolisme". In haar blogs en boeken deelt ze haar kennis en mocht ze al enkele keren te gast zijn bij De madammen op radio 2 en Tv plus bij Martien Prenen.
In deze blog gaat ze dieper in op de gezondsheidsvoordelen van zwarte thee
Sinds ik geen koffie meer drink, is zwarte thee mijn nieuwe favoriete ochtenddrankje. Hoewel ik af en toe ook wel een groen theetje kan smaken, ligt de krachtigere smaak van zwarte thee (en ook oolong thee) me toch beter.
Tegenwoordig horen we in de media vooral over de gezondheidsvoordelen van groene thee, maar ook zwarte thee is goed voor je gezondheid. Dit zijn de vijf belangrijkste voordelen van zwarte thee:
1. Verhoogt je concentratie en focus.
Dat komt omdat de thee de bloedtoevoer naar je hersenen verhoogt. Een belangrijke nota hierbij is dat zwarte thee dat doet zonder je hart te overstimuleren. Dat laatste doet koffie wel, waardoor veel mensen – waaronder ikzelf – na een kopje koffie soms last krijgen van hartkloppingen.
2. Geeft energie én verlaagt tegelijkertijd je stressniveau.
Dat komt doordat de thee het aminozuur L-theanine bevat, een stofje dat je rustig maakt en je concentratie verbetert. Zwarte thee vermindert ook de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in je bloed. En dat is heel positief, aangezien een overmaat aan cortisol je dik, moe en opgejaagd kan maken. Koffie doet dit hormoon in je bloed net stijgen.
3. Verlaagt je kans op diabetes type 2
Studies wezen uit dat je de kans op ouderdomsdiabetes met 70% kan verlagen door 1 à 2 kopjes zwarte thee per dag te drinken. Het klopt dat ook koffie je kans op diabetes verlaagt, maar om hetzelfde effect te bekomen, moet je daarvoor wel tot 8 kopjes koffie per dag drinken. Een hoeveelheid die mijn hart zowat uit mijn lichaam zou doen bonzen, vermoed ik.
4. Verlaagt je kans op eierstokkanker (en mogelijk ook andere kankers)
Een bepaalde soort van polyfenolen in thee blijken een kankerremmende werking te hebben. Vooral het effect van zwarte thee op eierstokkanker werd uitgebreid onderzocht. Wetenschappers stelden vast dat vrouwen die dagelijks een tweetal kopjes zwarte thee drinken, hun kans op eierstokkanker met 30% verlagen.
5. Vermindert tandplaque en verlaagt de kans op gaatjes
Zwarte thee verhindert dat de bacteriën die gaatjes in de tanden veroorzaken in de mond kunnen overleven. De polyfenolen uit zwarte thee verhinderen de groei van bacteriële enzymes die de kleverige substantie vormen die zich rond onze tanden gaat hechten. Zwarte thee helpt dus ook om je gebit gezond te houden.
Uiteraard is de kwaliteit van de thee die je koopt hierbij ook erg belangrijk. Een aantal weken geleden vergat ik mijn eigen thee mee te nemen naar het werk en was ik aangewezen op de “witte producten zwarte theebuiltjes” van de Colruyt. Ik geloofde mijn smaakpapillen niet: terwijl kwaliteitsvolle zwarte thee een heerlijk aroma heeft, smaakte deze thee naar zand. Kies dus voor een goeie kwaliteit van losse, zwarte thee. Mijn favoriete merk is Hampstead: hun First Flush, Earl Grey en Oolong zijn fantastisch. Wil je graag builtjes om mee te kunnen nemen naar het werk, dan is de Earl Grey van Pukka een aanrader.
Mocht je je zwarte thee wat willen upgraden, dan wil ik je nog het volgende meegeven: zwarte thee smaakt zaaaaalig als je er wat lavendel in mee laat trekken (niet teveel, een mespuntje volstaat) en wat verse citroenschil. En last but not least: thee smaakt het lekkerst uit een écht, glazen theekopje.
Kruidig leven, de website van Anntje Peeters. Een bron van informatie van een echte expert!
Dr. Adam Feyaerts expert in etherische oliën en hun gebruik in aromatherapie.
Met een zeer duidelijke wetenschappelijk visie doet hij aan onderzoek en deelt hij publicaties. Tot voor kort werkte hij aan de K.U Leuven. Tegenwoordig is hij gasthoogleraar aan diverse onderwijsinstellingen.
In een interview aan mijngezondheid.be door Hilde Deweer deelt Dr Adam Feeyaerts het volgende
Hoe kan je de EOn ( etherische oliën) zelf gebruiken zonder gevaar en zonder dat je een expert bent op dat terrein? Zijn er een aantal onschuldige toepassingen of tricks waarmee we thuis zelf aan de slag kunnen?
Dr. Adam Feyaerts: Neen, er bestaan eigenlijk geen onschuldige toepassingen! Er zijn wel toepassingen die minder risicovol zijn, maat dat kan je pas inschatten als je weet hoe je moet werken met een Eon.
Weet bijvoorbeeld dat Eon, net zoals andere stoffen, allergische reacties kunnen uitlokken bij bepaalde personen. Da kans is verder klein maar niet onbestaand.
Verder onderschatten gebruikers hun kennis vaak ene meestal kunnen ze de doos niet goed inschatten. " Een druppeltje meer kan toch geen kwaad want het is toch een natuurproduct ?"hoor ik dikwils zeggen. Jawel, zoals uitgelegd kan dat wel degelijk een probleem zijn!
Anderzijds is het wel zo dat de consument, zonder zich ervan bewust te zijn, deze EOn en bestanddelen van EOn gebuikt. Want die zitten in zoveel producten. Maar dan is de EO in het product al gedoseerd en op de juiste manier verwerkt.
In ons gezin gebruiken we zelf heel regelmatig EOn en het soort dat we gebruiken hangt natuurlijk af van de toepassing. Een Eo die we bijna dagelijks gebruiken -voornamelijk voor mondhygiëne- is Melaleuca alternofolia, beter gekend als Tea Tree. Je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een tandpasta met daarin Tea Tree
Andere eenvoudige voorbeelden waarbij je EOn op een relatief veilig manier zou kunnen gebruiken, zijn: de EO van relatief goedkope lavendel hybrides (Lavendula x burnatii) aan de wasverzachter toevoegen voor de geur en de antimicrobiele werking, of enkele druppeltjes Pepermunt EO in de stofzuigerzak druppelen omwille van de frisse geur en de antimicrobiële werking.
Het volledige interview met Dr. Adam F. Feyarts kun je lezen op mijn gezondheid.be