Hydrolaten, het antwoord op geestelijke en energetische problemen

Hydrolaten, het antwoord op geestelijke en energetische problemen

Wat zijn hydrolaten en wat is hun therapeutische werking?

Hydrolaten zijn wateroplosbaar en bevatten voldoende werkzame stoffen van de planten om hun therapeutische werking door te geven aan het lichaam. 

 

Bloemenwaters of hydrolaten 

Bloemenwaters bestaan al duizenden jaren. In de Egyptische oudheid werden ze al veelvuldig gebruikt. Alchemisten, priesters en genezers beheersten deze materie en dokters zoals Hippocrates werkten vaak met waters waarin bloemen gedestilleerd waren.

Vooral het bloemenwater van rozen werd alom geroemd en werd vaak verkozen boven alle andere bloemenwaters vanwege zijn brede werking bij evenzoveel aandoeningen zoals colère. (kwaadheid)

Het procedé dat gebruikt werd voor de destillatie werd dankzij de filosoof en arts Avicenna in de 11de eeuw een groot succes. In geschriften werd uitgelegd dat de destillatie als doel had een hydrolaat te bekomen. Omdat men het percentage essentiële olie in het destillaat klein was werd er geen aandacht aan geschonken en verdween het kostbare goedje op straat of in de riolen. 

Na de 18de eeuw ging men zich toespitsen op het verkrijgen van een groter rendement van essentiële olie en werd het hydrolaat als een afvalproduct beschouwd. Essentiële oliën werden duurder verkocht dan bloemenwaters en dit resulteerde dat alleen het bloemenwater van rozen en lavendel om cosmetische redenen en bloemenwaters van kamille en oranjebloesem om depressie en slaapproblemen tegen te gaan stand hielden door de eeuwen heen. In het Midden-Oosten veroverden ze zelfs een plaats aan tafel en worden ze tot op de dag van vandaag verwerkt in tal van gerechten.

Vandaag de dag bereiken de bloemenwaters eindelijk terug hun nobele titel. Maar, in tegenstelling tot de essentiële oliën is de kennis van deze bloemenwaters vergeten.

Ik geef jou hierop antwoorden. Welk hydrolaat gebruik je bij welke lichamelijke klacht en welke bij een geestelijke klacht.

Ontdek hier onze biologische hydrolaten

 

 

Hydrolatentherapie is een holistische therapie =

Ze verzorgt en brengt evenwicht tussen lichaam en geest.

Ze bevatten dezelfde moleculen als de etherische oliën.

Ze hebben nauwelijks of geen contra indicaties.

Ze wordt beschouwd als de homeopathie binnen de aromatherapie

 

Het woord hydrolat komt van

Hydro = water

Lat = lait = melk 

Tijdens de destillatie lijkt het bloemenwater op een melkachtige substantie.

De term bloemenwaters is het meest gekend maar dekt de lading niet. De bloemenwaters worden niet enkel verkregen door de bloemen maar vaak ook door bladeren, naalden, bast of wortels te destilleren. 

 

Aromatische water

Water gemengd met oliën al dan niet met alcohol hebben op therapeutisch gebied niets te maken met hydrolaten.

Hydrolaten zijn geen maceraten, infusies, … 

Tijdens de destillatie ontstaan er nieuwe moleculen onder invloed van de warmte en het vochtgehalte in tegenstelling tot zwaardere moleculen niet het bloemenwater bereiken.

Hierdoor bekom je dat de hydrolaten de homeopathie gaan vormen binnen de aromatherapie. Net zoals bij de homeopathie kan je merken dat een minder sterke versie van de medicatie grote resultaten kan opleveren.

De resultaten op fysiek, psychisch en energetisch gebied zijn vaak spectaculair te noemen. Soms volstaat een koffielepel in een glas water om een mentale, fysieke of emotionele toestand te doen keren.

 

 

Productie van hydrolaten 

Bij het distillatieproces worden de planten blootgesteld aan waterstoom. 

Tijdens dit proces worden moleculen vrijgegeven en ontstaan bij afkoeling 2 producten:                               

-de essentiële olie 

-het hydrolaat

De olie die lichter is zal drijven bovenop het hydrolaat.

Het water is volledig van samenstelling veranderd tijdens destillatieproces en vertoond nu sporen van aromatische moleculen met hydraulische moleculen. Het hydrolaat is een op zichzelf staand product; het is geen water met toevoeging van essentiële olie ! Niettegenstaande vertoond het hydrolaat veel gelijkenissen met de essentiële olie.

 

Het grote voordeel van hydrolaat ten opzichte van essentiële olie 

Het laat zich mengen met water zonder emulgator

 

Alle planten die gedistilleerd worden kunnen een hydrolaat opleveren; daarom bestaan er geen hydrolaten van zeste; zoals citroen, pompelmoes of grapefruit,… omdat deze enkel geperst worden. Wel kunnen bij deze hydrolaten bekomen worden door bloemen van deze citrusbomen te destilleren.Op dit moment is het nog onmogelijk om hydrolaten te bekomen van tere bloemen zoals jasmijn omdat deze nooit gedestilleerd worden.

 

Gebruiksaanwijzing 

Hydrolaten kan je innemen en uitwendig gebruiken zonder al te grote voorzorgsmaatregelen.

 

Ze kunnen ingenomen worden 

-als een tisane (een mengeling met lauw water)

-in de vorm van een orale spray, 

-in de vorm van druppeltjes 

 

Op de huid kunnen ze gebruikt worden

-als tonic op de huid 

-als milde huidverzorging ook voor baby’s en kinderen

-als therapeutisch, pijnstillend of ontspannend middel in bad

 

Inwendig gebruik 

Op therapeutisch gebied werkt het innemen van hydrolaten het sterkst.

Een kuur van enkele weken, tijdens het wisselen van seizoenen, om het immuunsysteem op te krikken in tijden van epidemieën geven kracht en evenwicht.

Een koffielepel in een glas water, of 1 eetlepel in 1 liter plat water gedurende de hele dag.

Een kuur duurt meestal 20 dagen en je hebt daar 200 ml hydrolaat voor nodig.

Om het verteringsproces te vergemakkelijken is het best het water lauw of warm en zo zuiver mogelijk te gebruiken.

 

Uitwendig gebruik 

Omdat hydrolaten zo zacht zijn kan je ze gebruiken voor cosmetische doeleinden; als lotion, tonic voor het gelaat en het lichaam. Ze zijn zeer goed om de huid te verzorgen bij alle huidproblemen zoals; eczeem; psoriasis, wonden, … .

Ze worden gebruikt als kompres, op watten, om te verstuiven en om baden te aromatiseren.

Het is ook mogelijk om ze te mengen in maskers, klei en natuurlijke crèmes met plantaardige basis.

Hydrolaten kunnen ook perfect gebruikt worden om ruimtes energetisch te zuiveren. Je kan een lepel hydrolaat aan een binnenfontein toevoegen, verstuiven thuis of op het werk, of om kristallen  en andere stenen te zuiveren.

 

Identiteit bewaren 

Het is gebruikelijk in de huidige geneeskunde om elementen uit hydrolaten of essentiële oliën te halen. Maar omdat de producten geconcentreerd zijn en iedere druppel informatie over de plant bevat is het van het grootste belang om deze hydrolaten of essentiële oliën in hun geheel te gebruiken.

 

Puurheid bewaren 

Het is belangrijk om te werken met hydrolaten van eerste kwaliteit met een voorkeur voor wilde origine en biologische teelt. Als de plant sporen bevat van pesticiden, bemesting of andere chemische componenten zullen die ook terug te vinden zijn in het hydrolaat. De chemische werking wordt dan ook nog eens versterkt. Jammer genoeg bestaan er veel synthetische hydrolaten; deze worden gebruikt in de voedingsindustrie. Hydrolaten  die versneden zijn met water of alcohol voor de cosmetische industrie zijn overal te koop. Deze hydrolaten hebben hun therapeutische krachten verloren.

 

 

Goed bewaren 

De bewaartijd van een hydrolaat is korter dan die van een essentiële olie.  Hydrolaten kun je  maximum 2 jaar bewaren

Warmte, licht en lucht vormen de 3 belangrijkste elementen bij het bewaren van hydrolaten. Als hydrolaten oxideren zal de geur zodanig veranderen en zijn ze niet meer bruikbaar voor consumptie. 

Soms ontstaan er wolken in het hydrolaat; dit zijn micro organismen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Het volstaat om ze te filteren via een koffiefilterzakje.

 

Hydrolaten, boodschappers van het water 

Ons lichaam bestaat uit 70 % water. Geen wonder dat water zo belangrijk is. 

We verliezen allemaal 1 liter water per dag zonder moeite ervoor te doen. Via zweet spijsverteringsstelsel, de nieren, de lever verliezen we water. De ingewanden en ons bloed slorpen dan weer veel water op.

Zoals je water gebruikt om je te wassen, zo zou je water ook moeten gebruiken om je intern te reinigen. 

Ayurveda, een Indische wetenschap schrijft voor om 3 glazen water te drinken (lauw) bij het opstaan om zo de interne organen te reinigen en de gifstoffen te elimineren.

 

Verschil tussen hydrolaat en essentiële olie 

Welke kies je wanneer ?

-Geur en smaak zijn niet dezelfde.

-Hydrolaten kan je in water mengen.

-Zeer zachte therapie.

-Gaat de werking van medicatie niet tegenwerken.

-Zeer geschikt voor gevoelige mensen.

-Kinderen en baby’s.

-Zwangere vrouwen.

-Bejaarden.

-Bij langere behandelingen.

-Het hydrolaat geeft sneller resultaten op energetisch of psycho emotioneel niveau .


Oudere post Nieuwere post

Laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd