
Het lot heeft beslist dat mijn recepten en schrijfsels twee jaar in de kast zijn blijven liggen. Alhoewel ik de recepten al vaak voor ons gemaakt heb. ;-)
Voor wie mij nog niet kent; ik ben de eeuwige lekkerbek die gelooft dat een goede gezondheid begint met een goede voeding. Maar, dan wel met superlekkere recepten.
Ik ben niet de keto of dieet goeroe want ik geloof dat we allemaal anders zijn en andere noden hebben. Eens op zoek gaan een bloedgroepenboek is iets wat ik je aanraad. In mijn geval heeft het mij inzicht gegeven waarom ik bijvoorbeeld heel goed vegetarisch kan eten maar op dag 10 echt een stuk vlees moet hebben. ;-)
Waar ben ik dan echt van overtuigd?
Eerlijk voedsel, zonder sproeistoffen en alle tierlantijnen. Al dan niet biologisch (want sommige telers werken biologisch maar investeren niet in het dure labeltje op de verpakking)
In het verleden hebben mensen altijd genoten van de lekkernijen die op tafel gezet werden tijdens workshops en evenementen. Ik probeerde daar altijd wat verrassende confituren aan toe te voegen. Zo ook dit recept van Veenbessen met peterselie; een misschien aparte combinatie die zeer lekker en goed voor je hart, vaten is en bomvol vitaminen zit.
Veenbessen en Peterselie confituur
Benodigdheden
-300 gr veenbessen
-300 gr bruine cassonade suiker
-100 ml water
-5 a 6 takjes bladpeterselie
-3 eetlepels citroensap of enkele druppels ethrsiech olie van citroen
Werkwijze
-Doe alle ingrediënten in een ruime pan en breng aan de kook.
-Laat al roerend doorkoken tot de veenbessen poppen en de confituur voldoende is ingedikt .
-Verwijder de bladpeterselie, schenk je confituur in zuivere potjes en laat afkoelen.
Tip
Verwarm je glazen potten voor om glasbreuk te vermijden.
Weetje
Veenbessen vallen onder het geslacht van bosbes. Volgens een oude volkswijsheid helpen veenbessen een blaasontsteking voorkomen; onderzoek door onder andere het Academisch Medisch Centrum (Universiteit van Amsterdam) bevestigde dit. De E. colibacterie kan zich door het veenbessensap niet hechten aan de blaaswand en verlaat op natuurlijke wijze het lichaam.
Als je eenmaal blaasontsteking hebt, kun je de bessen beter laten staan. Ze werken alleen preventief.
Meer weten over kruiden en hoe ze kwaaltjes kunnen verhelpen? Ontdek mijn boeken.
Wintertijd! En wat is er dan lekkerder dan verwarmende zuurkool?
Zuurkool is geraspte witte kool die door melkzuurbacteriën is geconserveerd. Het inmaken van witte kool doe je doormiddel van een zuurkoolpot. Dit is een fermentatiepot waarbij het zetmeel en de suikers in 2 tot 8 weken worden omgezet in melkzuur. Fermentatie is een bereidingstechniek waarbij bacteriën, gisten of schimmels gebruikt worden. Bij zuurkool spreken we van lacto-fermentatie omdat tijdens dit proces gebruik wordt gemaakt van de lactobacilli plantarum bacterie.
Ik heb het een paar keer moeten maken vooraleer ik het onder de knie had. ;-)
Weetje
De zuurkoolpot heeft een waterslot bij het deksel, waardoor er geen zuurstof in kan. En die had ik natuurlijk niet de eerste keren gebruikt. ;-) De gesneden groenten worden met een beetje zout op de bodem gestampt met een zuurkoolstamper. Doordat dit zout het vocht onttrekt, komt de kool onder een laagje vocht te staan. Een verzwaringssteen zorgt ervoor dat de zuurkool op de bodem blijft liggen en dus onder het vocht blijft.
Recept voor het maken van zuurkool
Benodigdheden
3 kleine spitskolen (2,5 kg)
1 savooiekool (1 kg)
50 gram zout
1 laurierblad
5 jeneverbessen
Werkwijze
-Verwijder de buitenste koolbladeren en zet aan de kant.
-Snij je kool in dunne schijfjes.
-Voeg alle kruiden en het zout toe aan de kool en meng alles door elkaar gedurende tien minuten.
-Zuurkool inmaken doe je in lagen. Het is belangrijk dat je iedere laag stevig aangedrukt en daarmee de zuurkool ‘kneust’. Dit is noodzakelijk om het vocht uit de kool te laten vrijkomen. Het aanstampen kun je doen met een puree- of zuurkoolstamper. Vul de zuurkoolpot in laagjes tot maximaal 10 centimeter onder de rand.
-Dankzij het zout en het kneuzen komt er zuurkoolsap boven het zuurkoolmengsel drijven. Dit is belangrijk tijdens het fermentatieproces.
-Plaats daarom de hele koolbladeren op het geheel samen met een zware zuurkoolsteen. Op deze manier blijft de inhoud stevig op zijn plaats en staat de kool onder water.
-Sluit het deksel van de zuurkoolpot. Een zuurkoolvat bevat een geul, dit wordt ook wel een waterslot genoemd. De afsluiting is zo ontworpen dat er alleen maar lucht uit de pot kan en er niet meer terug in. Vul de geul met water en een beetje zout. Plaats vervolgens het deksel op de zuurkoolpot. Dek de pot af met een doek.
-Plaats de zuurkoolpot de eerste 4 dagen in een ruimte van ongeveer 20 tot 22 graden zodat de bacteriën de melksuikers kunnen omzetten in melkzuur. Zodra het fermenteren begint, zal je merken dat er een karakteristieke geur vrijkomt.
-Na 4 dagen plaats je het zuurkoolvat in een koudere ruimte met een temperatuur tussen de 5 en 8 graden. Dit kan bijvoorbeeld een schuur of kelder zijn.
Weetje
Als je het fermentatieproces sneller wilt laten beginnen kun je ook werken met een zogeheten ‘starter’. Hiervoor heb je een product met melkzuur nodig zoals zuurkoolsap of karnemelk. Voor een zuurkoolpot van 7 liter houd je ongeveer een 0,5 liter ‘starter’ aan.
In 2 tot 8 weken is de zuurkool klaar voor consumptie. Je kunt de zuurkool enkele maanden bewaren, mits deze onder water staat en de pot is opgeslagen op een koele plaats.
Speculaas
Deze heerlijke kruidige koek bevat zoveel soorten kruiden dat het een van de meest versterkende koekjes is die ik ken. Supergemakkelijk te maken (je kunt het deeg zelfs in de diepvries bewaren om snel af te bakken als je bezoek hebt).
Speculaaskruiden bestaan uit :
30 gr kaneel, 10 gr kruidnagel, 10 gram noodmuskaat, 5 gr anijszaadjes, 1 gr gemberpoeder, 5 gr korianderzaadjes en 5 gr witte peper.
Je kunt het zelf samenstellen of gewoon kopen in de winkel.
Ingrediënten voor speculaaskoeken
• 200 g boter
• 250 g donkere kandijsuiker
• 2 eieren
• 1 eetlepel speculaaskruiden
• 500 g zelfrijzende bloem
• 5 g natriumbicarbonaat

Bereiding
-Meng de boter met de suiker en de eieren.
-Kneed er de kruiden en de bloem door en meng tot een homogene massa.
-Voeg er de essentiële olie aan toe en kneed nog een keer door.
-Verdeel in gelijke delen en rol het deeg op in bakpapier tot worstjes.
-Laat 24 rusten in de koelkast.
-Verwarm je oven op 180°C.
-Snij gelijke plakken van je speculaas en schik deze op bakpapier. Wij hebben uitsteekvormpjes gebruikt ;-)
-Bak gedurende 5 à 6 minuten.
-Laat afkoelen op een rooster.
Ik hoop van harte dat deze recepten jouw lichaam mogen goeddoen en dat door eten te delen de mooiste dagen en avonden met de beste gesprekken bij jou mogen plaatsvinden.
Smakelijk!
Lieve groeten,
Creosa