Hoe geuren jou en je kind beïnvloeden

Hoe geuren jou en je kind beïnvloeden

Vanuit een gebroken kindertijd waarin opeenvolgend rijkdom, armoede, omarming en verlating een grote rol speelden, heb ik als klein meisje een levende angst ervaren voor het leven in al haar facetten. De omvang ervan werd uitvergroot doordat iedereen mijn beste beste zintuig uit het oog verloor. “Mijn neus”

Het samenkomen van een gebeurtenis met een geur die zich als een indringer via mijn neus in mijn hersenen een anker uitgooide zorgde voor jarenlange triggers die er eigenlijk niet hoorden te zijn.

Iedereen kent wel de mooie momenten waarin je je kind vastpakt en snuffelt. De haar- en huidgeur van je eigen kind is uniek. Het laat instant gelukshormonen vrijkomen  bij een heerlijke knuffelpartij. Ook een partner of een ouder laat een blijvende geurherinnering achter. Mijn grootmoeder was een heerlijke mengeling van ranzige boter uit de kast gemengd met het doosje rouge waarmee ze haar wangen kleurde. Deze geurmengeling die ik niet meer kan ruiken maar enkel kan oproepen in mijn gedachten brengt een spontaan geluksgevoel met zich mee.

En zo kun je bij een drama of heftige gebeurtenis de geur die je ruikt koppelen aan het moment. Iedere keer dat je de geur ruikt, zal je lichaam processen op gang brengen. Een feilloos systeem dat je helpt overleven.

 

Maar, hoe kan dat dan? 

Het is pas jaren later, toen ik niet toevallig in de wereld van aromatherapie rolde dat het belang van geur in verband met de werking van de hersenen die op hun beurt weer signalen doorsturen naar het lichaam mij helemaal duidelijk werd. 

Ik schreef er vier boeken over en geef nog steeds les in de zorgsector over de werking van geur op de mens.

Ontdek onze opleidingen

 

Goed voor iedereen

In tehuizen en rusthuizen mocht ik al vaak samenwerken met verplegers en verzorgers. Door de geur van sinaasappel te verdampen, zagen we dat de bewoners minder angstig waren. Door bergamot te verdampen, was er minder roepgedrag; door tijm minder luchtwegklachten. Eens de verzorgers ermee aan de slag gaan, zijn de mogelijkheden eindeloos. 

Wat gebeurt er als je etherische olie inademt?

Als de oliën worden ingeademd, brengen ze door de hersenchemie veranderingen in het lichaam teweeg. Door bijvoorbeeld geranium te verdampen, komen we meer in balans. Cipres helpt ons dan weer om beter om te gaan met nieuwe situaties, zoals verhuizen, afscheid nemen van collega’s en beginnen aan een nieuwe baan, na de vakantie opnieuw naar school of andersom. Wierook helpt ons om met onze gedachten bij de les te blijven.

Vervolgens komen de oliën in de longen terecht, die gevuld zijn met fijne adertjes die naar onze bloedstroom lijden. Door te verdampen, kunnen we ons immuunsysteem opkrikken, onze luchtwegen schoonmaken, afvalstoffen uit ons lichaam verdrijven en zorgen voor energie of juist ontspanning.

Denk na

Dat moet je ook doen nadenken over wat je allemaal inademt op een dag. Je begint je dag met een douche met synthetische douchegel, shampoo en conditioner. Eens uit de douche neem je je handdoek, die je gewassen hebt met synthetisch waspoeder en wasverzachter. Je brengt dagcrèmes, deodoranten, make-up en een vleugje synthetisch parfum aan op je huid. Voor je de deur uitgaat, ga je nog snel even naar het toilet, waar je een synthetisch geurtje hebt gespoten en een synthetisch product in de wc hebt gegoten. Nu ben je klaar om in je auto te stappen, waar je een synthetisch geurboompje aan je achteruitkijkspiegel hebt gehangen. 

Vind je het vreemd dat je na een aantal jaren kwaaltjes hebt waarvan je je afvraagt hoe ze er gekomen zijn? Of dat de kinderen hyper heen en weer huppen op de achterbank?

 

Creatief met de kids

Geurzakje

  • Besprenkel wat ongekookte rijst met enkele druppels essentiële olie en meng er mooie, heerlijk geurende kruiden onder.
  • Giet het geheel in een zakje dat gemaakt is van voile en dat je afwerkt met mooie linten en versieringen. Hang het in je auto voor een lekker luchtje.

zakje uit voile
rijst
gedroogde kruiden essentiële olie
linten om te versieren

Gebruik geuren waar jij of je gezin zich goed bij voelt.

 

WEETJES

Het limbische systeem (Latijn limbus = rand of zoom) is
een groep structuren in de hersenen die betrokken zijn bij emotie, motivatie, genot en het emotionele geheugen. Het is evolutionair gezien een van de oudste delen van de hersenen, maar bevat ook enkele nieuwere structuren.

In dit limbisch systeem worden gevoelens en herinneringen opgeslagen. Dus de ‘herinnering Lavendel’:

-  Die fijne vakantie in Frankrijk. Iedere keer als je lavendel ruikt, laat je een ontspannen zucht en denk je aan die fijne tijd.

-  Of die vakantie waar we zo vaak ruzie hadden. Sinds je terug bent van die vakantie kun je de geur van lavendel niet meer verdragen.

 

Geef jezelf en je kind het beste. Probeer zoveel mogelijk synthetische geuren te vermijden. Het zal meer emotionele, energetische en lichamelijke balans geven.

Lieve groeten,

Creosa


Oudere post Nieuwere post

Laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd